Αιτίες εμφάνισης σκουληκιών, σημεία και μέθοδοι θεραπείας

Τα σκουλήκια είναι παρασιτικά σκουλήκια που ζουν στο ανθρώπινο σώμα. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν περίπου τριακόσια είδη ελμινθών στον κόσμο. Τα σκουλήκια παρασιτούν στα εσωτερικά όργανα, προσβάλλοντάς τα και προκαλώντας διάφορες ασθένειες.

Αιτίες

σκύλος στο σπίτι ως μικροπωλητής σκουληκιών

Τα αυγά των παρασίτων εισέρχονται στο ανθρώπινο σώμα με διάφορους τρόπους.

  1. Η επαφή είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους εισόδου στο ανθρώπινο σώμα. Οι μεταδοτικές ελμινθίασες μεταδίδονται όταν δεν τηρούνται οι κανόνες προσωπικής υγιεινής (άπλυτα χέρια).
  2. Γεωελμινθίαση. Οι προνύμφες εισέρχονται στο έδαφος ή στο νερό με τα κόπρανα άρρωστων ζώων ή με τη μεταφορά εντόμων. Οι μύγες είναι ο κύριος φορέας μόλυνσης. Επίσης, πηγή εισβολής είναι η άμεση επαφή με άρρωστο ζώο, μέσω περιττωμάτων, σάλιου ή μαλλιού.
  3. Βιοελμινθίαση. Η μόλυνση εμφανίζεται μέσω της διατροφικής οδού μέσω της τροφής. Τα αυγά σκουληκιών εισέρχονται στο σώμα μέσω άπλυτων λαχανικών, φρούτων, αυγών. Η κατανάλωση ανεπαρκώς θερμικά επεξεργασμένου κρέατος, ψαριού, θαλασσινών οδηγεί επίσης σε εισβολή.
  4. διαδρομή μετάδοσης. Μερικά παράσιτα εισέρχονται στο σώμα μέσω τσιμπήματος εντόμων.

Σημάδια εμφάνισης σκουληκιών

φαγούρα στον πρωκτό με σκουλήκια

Μπορείτε να αναγνωρίσετε την παρουσία μιας ασθένειας σε ένα άτομο χρησιμοποιώντας τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • φαγούρα στον πρωκτό?
  • φούσκωμα, μετεωρισμός?
  • παραβίαση της καρέκλας?
  • αλλεργικά εξανθήματα στο σώμα.
  • αλλαγές βάρους?
  • σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.

Εάν εμφανιστούν αυτά τα σημάδια, θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με το γιατρό σας, ο οποίος θα εκδώσει παραπομπή για εξετάσεις, θα διαγνώσει την ασθένεια.

Θεραπεία των σκουληκιών

ο γιατρός συνταγογραφεί θεραπεία για τα σκουλήκια

Δεν είναι δυνατό να εντοπιστεί άμεσα η παρουσία της νόσου. Η λανθάνουσα περίοδος μπορεί να διαρκέσει χρόνια. Μετά τη διάγνωση, τα ανθελμινθικά φάρμακα συνταγογραφούνται από έναν ειδικό που διεξάγει μια σειρά εξετάσεων, προσδιορίζοντας τον τύπο του παρασίτου και το στάδιο της νόσου. Για κάθε τύπο παρασίτου, θα συνταγογραφηθεί μια συγκεκριμένη πορεία θεραπείας. Η αυτοθεραπεία σε αυτή την περίπτωση αντενδείκνυται. Στην οξεία μορφή της νόσου, ο γιατρός συνταγογραφεί εγχύσεις, ενέσεις.

Η ανθελμινθική θεραπεία δεν είναι πάντα αποτελεσματική, επομένως η πορεία της θεραπείας επαναλαμβάνεται μετά από μερικές εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, μέρος των ελμινθικών σκουληκιών πεθαίνει και βγαίνει μέσω των κοπράνων.

Η θεραπεία των σκουληκιών έχει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση, συμπεριλαμβανομένης της ανοσοθεραπείας και της χρήσης αντιβακτηριακών φαρμάκων. Όλα τα μέλη της οικογένειας πρέπει να υποβληθούν σε προληπτικό πρόγραμμα κατά της ελμινθίασης.